Det er nødvendigt for alle virksomheder at forholde sig til den bæredygtige dagsorden. Kunderne kræver reelle handlinger og er i stigende grad på vagt overfor greenwashing. Det stiller store krav til grøn kommunikation, altså kommunikation om bæredygtighed og grøn omstilling.

Det er dog ikke “kun” virksomhedens kunder, der stiller krav. Næste gang du går i din bank for at få et lån eller kredit vil de med garanti spørge ind til virksomhedens handlinger og fremtidige planer i forhold til samfundsansvar og den grønne omstilling. Derfor er bæredygtighed ikke længere noget, du bare kan tale dig ud af.

Den tredobbelte bundlinje

Det er naturligvis helt fundamentalt for en virksomhed, at den udvikler sig og er økonomisk rentabel. En virksomhed, der ikke løber rundt, er ikke bæredygtig på lang sigt. Men udover at give økonomisk overskud til ejeren, skal der også være overskud på både den sociale og den miljømæssige påvirkning af virksomhedens omgivelser. Den bevidste forbruger gider ikke købe hos forretninger, der udelukkende tænker på egen vinding uden hensyn til hverken medarbejdere eller miljøet.

I takt med at bæredygtighed som begreb har vundet indpas i befolkningen de senere år, er det blevet et konkurrenceparameter at kunne markedsføre sit produkt som “grønt” eller “bæredygtigt”. Fremover vil det i højere grad være en hygiejnefaktor (vedligeholdelsesfaktor). Det vil sige, at forbrugeren fravælger dit produkt eller din serviceydelse, hvis du udelukkende tænker på det økonomiske aspekt og ikke også har styr på people og planet.

Verdensmål og doughnutøkonomi

Sammen med det fjerde og femte P, peace og partnerships, udgør den tredobbelte bundlinje fundamentet for FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling, som du uden tvivl allerede kender.

Kort fortalt består de af 17 mål og 169 delmål, som forpligter FN’s medlemslande til at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. Selvom de i første omgang er tiltænkt nationer, tager flere og flere virksomheder og organisationer dem til sig og bruger dem som værktøjer i deres eget arbejde for at skabe bæredygtige og fremtidssikrede løsninger.

Verdensmålene er delvist inspireret af Kate Raworths efterhånden velkendte doughnut-model, der igen blandt andet er inspireret af Tim Jacksons bog “Prosperity without Growth”. Begge tager udgangspunkt i det faktum, at planeten Jorden er en afgrænset størrelse med begrænsede resurser. Hvis vi både skal overleve som art, og helst også trives, må vi mennesker finde en langtidsholdbar vej inden for både de sociale og planetære grænser.

At finde den vej er naturligvis et urimeligt stort ansvar at lægge ned over din virksomhed, og selvfølgelig kræver ingen, at du har styr på samtlige 17 verdensmål. Men det er altsammen tænkninger og modeller, der kan inspirere til at koble mennesker og miljø med det økonomiske fokus i din forretningsmodel.

img-1

Hvilken værdi skaber du?

Du har sikkert allerede godt styr på din forretningsmodel, men er du helt skarp på, hvilken værdi, din virksomheds produkter og ydelser skaber for dine kunder?

For at vende tilbage til begyndelsen, så er det selvsagt afgørende, at du har en økonomisk bæredygtig forretningsmodel. En forudsætning for det er blandt andet, at du skaber en værdi for dine kunder ved at løse et problem og/eller give nogle klare fordele eller gevinster.

Med udgangspunkt i Business Model Canvas og Value Proposition Canvas kan jeg hjælpe dig til at få kortlagt din forretningsmodel og finde ind til kernen af de værdier, virksomheden skaber for kunderne, dens value proposition. Dernæst kobler vi Verdensmålene og den tredobbelte bundlinje på modellen og forholder os til, hvordan I kan tænke bæredygtighed ind, så det giver mening og er troværdigt. På den måde finder vi ud af, hvordan du både kan sætte positive aftryk, skabe maksimal værdi for dine kunder og udvikle din forretning.

Skal vi samarbejde?

Kontakt mig og lad os få en snak

Har du en opgave inden for kommunikation, markedsføring eller grafisk design? Lad os stikke hovederne sammen og finde ud af, om jeg skal hjælpe med at få den løst. Send mig en e-mail eller udfyld formularen, så kontakter jeg dig. Jeg glæder mig til at høre fra dig.